- Bij autofabriek Nedcar in Born is een wilde staking uitgebroken.
- Vele honderden medewerkers zouden hun werk hebben neergelegd.
- Er heerst grote onzekerheid over de toekomst van de fabriek in Limburg.
- Lees ook: Nieuw subsidiepakket van €600 miljoen in de maak voor elektrische occasion
Het personeel van de ochtendploeg van VDL Nedcar gaat woensdag niet meer aan het werk. Dat hebben de werknemers die meedoen aan de wilde staking gezamenlijk besloten, bevestigde bestuurder Ron Peters van FNV Metaal. Buiten de fabriek staan vele honderden arbeiders, die weigeren hun werk te hervatten. De actie volgt op het mislukken van de onderhandelingen tussen vakbonden en VDL over een sociaal akkoord, dinsdag.
Het werk werd volgens medewerkers spontaan neergelegd, nadat de ochtendploeg aanvankelijk aan het werk was gegaan. Rond 08.00 uur toeterden medewerkers in het bedrijf op claxons, waarop de noodstops werden ingedrukt en de fabriek plat kwam te liggen, aldus verschillende medewerkers. Volgens een woordvoerder van VDL zou een groep medewerkers het werk hebben neergelegd, waarop het bedrijf uit veiligheidsoverwegingen de fabriek zou hebben stilgezet.
“Komt er vandaag geen fatsoenlijk antwoord van de directie dan staan we morgen weer hier”, zei het Belgische ABVV-vakbondslid en Nedcar-medewerker Peter Didden woensdagochtend aan de poort. “En dan komen er ook nog blokkades.”
Geladen sfeer
De sfeer is geladen, de mensen zijn woedend op de directie van eigenaar VDL. Ze voelen zich bekocht en zijn extra kwaad omdat naar hun zeggen uitgerekend dinsdag tijdens het mislukken van de onderhandelingen met de vakbonden de lopende band sneller werd gezet. “We lopen de benen onder ons lijf uit”, zegt een werknemer aan de poort tegen de daar verzamelde journalisten. “En dan verbaasd doen dat hier een zo groot ziekteverzuim is.”
De beslissing om te gaan staken werd unaniem door het personeel genomen. "De mensen hebben hun hart gegeven voor het bedrijf", zei een boze werknemer aan de poort. "En nu krijgen we geen respect van de directie uit Eindhoven. We zijn maar nummers, dat is alles."
"We zijn het kotsbeu om zo behandeld te worden", zei Didden. "We weten met zijn allen dat het gedaan is. Maar we laten ons niet afschepen als een vuilniszak die je aan de straat zet. Dat pikken we niet. Ik werk hier al bijna 40 jaar. Ik heb veel meegemaakt. We hebben veel ups en downs gehad. Maar dit hebben we nog nooit meegemaakt."
Toekomst VDL in Limburg onzeker
Dinsdag waarschuwden vakbonden en or al voor wilde acties na het mislukken van de onderhandelingen over een sociaal akkoord tussen bonden en VDL.
Sinds vorige week spraken bonden en VDL met elkaar in het vooruitzicht van mogelijke massaontslagen later dit jaar. Begin volgend jaar loopt namelijk het contract met BMW voor de productie van MINI's in de Limburgse autofabriek af. Er is geen zicht op een nieuw automerk dat het stokje zou kunnen overnemen. De toekomst van de 3800 werknemers ziet er dan ook niet goed uit, vrezen de vakbonden.
Beide partijen maken elkaar verwijten over het mislukken van de onderhandelingen. Volgens VDL stellen de bonden onrealistische eisen rond een sociaal plan, volgens de bonden weigert VDL hen tegemoet te komen en serieus te nemen. Onderhandelaars van CNV en FNV zeiden dinsdag dat de fabriek op sluiting af koerst.